Rezumat

IMPACTUL MARKERILOR INFLAMATORI SISTEMICI ÎN FLEGMOANELE CERVICO-FACIALE ODONTOGENE

Autor
UMFT „Victor Babes” Timisoara, Disciplina de Chirurgie Dento-Alveolara

Co-autori

Sef Lucrari Dr. Ciprian Roi
UMFT „Victor Babes” Timisoara, Disciplina de Chirurgie Dento-Alveolara
Asist. Univ. Dr. Adrian Nicoara
UMFT „Victor Babes” Timisoara, Disciplina de Chirurgie Dento-Alveolara

Rezumat

Infecțiile cervicofaciale de cauză odontogenă pot avea o evoluție agresivă cu complicații grave, ducând în unele cazuri la exitus. Managementul în multe cazuri poate fi o provocare pentru clinicieni, implicând o atenție suplimentară asupra parametrilor inflamatori individuali.

Scopul acestui studiu este de a evalua evoluția markerilor inflamatorii pentru flegmoanele cervicofacial odontogene din momentul spitalizării și după primirea tratamentului chirurgical și farmaceutic.

Material și metode: În studiu au fost incluși 39 de pacienți diagnosticați cu flegmoane cervicofaciale odontogene care au fost internați în Secția de Chirurgie Maxilo-facială a Spitalului de Urgență din Timișoara. Accentul principal a fost pus pe evaluarea parametrilor reprezentați de indicele sistemic imun inflamator (SII) bazat pe numărul de neutrofile, trombocite și limfocite; raportul neutrofile-limfocite (NLR); Nivelul proteinei C-reactive (CRP); și numărul de globule albe (WBC) înainte și după tratament ca potențiali factori de prognostic.

Rezultate: În urma analizei parametrilor incluși au relevat o diferență semnificativă între valorile calculate ale SII, NLR, CRP și WBC la internare și la momentul externării, fiind direct influențate de tratament.

Concluzii: Modificările dinamice SII, NLR, CRP și WBC în infecțiile odontogene cervicofaciale severe pot fi influențate de primirea unui tratament chirurgical și farmacologic precis, cu potențialul de a deveni indici de prognostic al severității.

Conferința Societății Transilvane de Chirurgie Ortognatică

OMF SURGERY CLUJ 2024

13-15 iunie 2024

Sponsori eveniment